Bli tillitsvalgt!

Meld din interesse for å bli tillitsvalgt ved å sende mail til kontaktpersonene under!

Kontaktpersoner for tillitsvalgte

Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet

John Petter Nygaard

Det samfunnsvitenskapelige fakultet

Anne Torunn Sirevåg

Det helsevitenskapelige fakultet

Rebecca Adele Esaiassen

Fakultet for utøvende kunstfag

Aslaug Margareth Vasshus

Handelshøgskolen UiS

Monica Lange

Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora

Fredrik Norman Skår

StudentOrganisasjonen StOr

Marija S. Pedersen

Som tillitsvalgt er du essensiell for utviklingen av UiS. Din viktigste oppgave er å formidle studentenes meninger, tanker og ønsker til de som tar avgjørelser både på emne-, program- og fakultetsnivå.

Ønsker du en spennende og lærerik erfaring? En mulighet til å påvirke din egen og dine medstudenters studiehverdag?

Hva er den tillitsvalgtes roller på UiS?

Universitetet i Stavanger jobber for å være så attraktivt som mulig og for å tilby studenter et godt studietilbud som sikrer solid kompetanse som er relevant for fremtidens arbeidsliv. 

For å kunne gjøre dette, er universitetet avhengige av gode tillitsvalgte som er med å tale studentenes sak, stiller kritiske spørsmål, samt bidrar til den kontinuerlige utviklingen av blant annet emner og studieprogram. Det er jo tross alt studentene som merker om undervisningen fungerer eller ikke.

I henhold til universitets- og høyskoleloven §10-12 (UH-loven) har studentene krav på 20% representasjon i alle institusjonelle utvalg med beslutningsmyndighet som påvirker studentene. Dette betyr at studentrepresentantene utfører en svært viktig oppgave som universitetet er lovpålagt å legge til rette for, med formål om å sikre at studentenes stemme blir hørt. Intensjonen bak denne bestemmelsen er en anerkjennelse av at det er viktig at studentene har medvirkning og kan delta i beslutninger som gjelder deres studiehverdag.

For at studentene ved UiS skal kunne benytte seg av denne rettigheten, trengs det et kommunikasjonsledd mellom studentene og UiS. Dette kommunikasjonsleddet er de studenttillitsvalgte, og de er nødvendige på alle nivåer på universitetet.

Den viktigste oppgaven som tillitsvalgt er å formidle studentenes meninger, tanker og ønsker i det rådet, styret eller utvalget man sitter i. Tillitsvalgte har anledning til å være med på å bestemme hva som skjer på deres nivå, men det forplikter også. 


Tillitsvalgte på UiS er delt opp i tre ulike nivåer.

Emnetillitsvalgt

Å være emnetillitsvalgt er en viktig oppgave. Emnetillitsvalgte representerer studentene i ett eller flere emner og er den nærmeste kontaktpersonen for medstudenter på emnenivå. Emnetillitsvalgte har medansvar for gjennomføringen av tidligdialog i emnet, som enten kan ledes av dem eller emneansvarlig, og som gjennomføres tidlig i semesteret. Etter at emnet er gjennomført, skal emnetillitsvalgte også bidra aktivt i emnerapporten. Dette er en oppsummerende rapport som uttrykker hva som fungerer godt og hva som bør endres i emnet. Emnetillitsvalgte skal også samarbeide med studieprogramleder, andre emneansvarlige og studiekonsulenter der det er behov for det.

Valg av emnetillitsvalgte

Emnetillitsvalgte kan velges eller oppnevnes.

  • Alle studenter som er meldt opp på et emne på UiS kan stille som emnetillitsvalgt. 
  • Emnetillitsvalgte velges eller oppnevnes senest fire uker etter emnestart.
  • Valg eller oppnevning skjer enten fysisk i forelesning eller digitalt.
  • Vervet som emnetillitsvalgt varer fra emnestart til emneslutt.

Opplæring av emnetillitsvalgte

Opplæring av emnetillitsvalgte organiseres av StOr i samarbeid med fakultetene. Når man blir tillitsvalgt mottar man en informasjonsmail av StOr med nyttig kunnskap knyttet til vervet og kontaktinformasjon til studentorganisasjonen. 

Bli emnetillitsvalgt!

Dersom du ønsker å være tillitsvalgt for ditt emne kan du melde interesse for vervet i forelesning eller ved å kontakte emneansvarlig, kontaktperson for tillitsvalgte på fakultetet eller utdanningsansvarlig i StOr.

Rollen som tillitsvalgt på studieprogramnivå 

Studieprogramtillitsvalgt er representant for studentene på et bestemt studieprogram og representerer alle studieretningene som inngår i studieprogrammet. De har en fast plass i studieprogramrådet. Studieprogramtillitsvalgt bidrar aktivt i både studieprogramevaluering og studieprogramrapport, som begge skal utarbeides årlig etter endt studieår. Tillitsvalgte på emne- og studieprogramnivå har noen ganger overlappende roller. For eksempel, studieprogramtillitsvalgt kan samtidig være emnetillitsvalgt i ett eller flere emner.

Valg av studieprogramtillitsvalgte

Tillitsvalgte på et studieprogram kan velges eller oppnevnes. 

  • Alle studenter som har studierett ved et studieprogram på UiS kan bli tillitsvalgt. 
  • Studieprogramtillitsvalgte velges eller oppnevnes inne 15. september.
  • Valg eller nominasjon foregår digitalt. 
  • Vervet strekker seg over to semestre (1 studieår).

Opplæring av studieprogramtillitsvalgte

Opplæring av studieprogramtillitsvalgte organiseres av StOr i samarbeid med fakultetene. Når man blir tillitsvalgt mottar man en informasjonsmail av StOr med nyttig kunnskap knyttet til vervet og kontaktinformasjon til studentorganisasjonen. 

Bli studieprogramtillitsvalgt!

Dersom du ønsker å være tillitsvalgt for ditt studieprogram kan du melde interesse for vervet ved å kontakte kontaktperson for tillitsvalgte på fakultetet eller utdanningsansvarlig i StOr. 

Rollen som tillitsvalgt på studieporteføljenivå

Studieporteføljetillitsvalgte er studenter som representerer en studieportefølje. De er ikke knyttet til et bestemt emne eller studieprogram, men til hele porteføljen av studieprogrammer, enten på fakultets- eller institusjonsnivå. Dette betyr at de representerer alle studentene ved et fakultet eller universitetet og fungerer som studentrepresentanter i ulike råd og utvalg. Disse inkluderer instituttråd, fakultetsstyret, studieporteføljeutvalg, ansettelsesutvalg, museumsstyret, valgstyret for tillitsvalgtordningen, valgstyret ved UiS, skikkethetsnemnda, nemnd for studentsaker, utdannings- og læringsmiljøutvalget, og universitetsstyret.


Valg av studieporteføljetillitsvalgte

Valg eller oppnevning av tillitsvalgte på dette nivået er hakket mer komplisert enn de to foregående nivåene.

Universitetsstyret
Tillitsvalgte i universitetsstyret velges av alle studentene på UiS. Alle studenter som har studierett ved UiS kan stille til valg og stemme ved valg av universitetsstyretillitsvalgte. Mer om dette kan du lese i tillitsvalgthåndboken og tillitsvalgtordningen. 

Fakultetsstyret 

Tillitsvalgte til  fakultetsstyret velges av studentene på det aktuelle fakultetet. Alle studenter som har studierett ved fakultetet kan stille til valg. 

Utvalg

Tillitsvalgte til diverse utvalg og nemder på studieporteføljenivå, som utdanningsutvalget, velges av studentrepresentanter i Studentparlamentet ved UiS.

Alle studenter som har studierett ved UiS kan stille til valg, men kun medlemmer av studentparlamentet kan stemme.

Studieporteføljetillitsvalgte på fakultetsnivå velges eller oppnevnes innen 15. september. Valg eller oppnevning skjer digitalt, og vervet strekker seg over to semestre (1 studieår).

Studieporteføljetillitsvalgte på institusjonsnivå velges eller oppnevnes innen 15. mai i vårsemesteret. Valg eller oppnevning skjer enten digitalt eller på studentparlamentets valgmøte, og vervet strekker seg over to semestre (1 studieår).

Opplæring av studieporteføljetillitsvalgte

Ansvaret for opplæring av tillitsvalgte på studieporteføljenivå ligger hos StOr i samarbeid med fakultetene. Opplæringen består av et kompetansehevingskurs hvor studenttillitsvalgte samles for en grundig gjennomgang av tillitsvalgtrollens mange aspekter. Kurset ledes av kursleder med stor kunnskap om tillitsvalgtrollen, med innslag fra både rektorat og StOr.

Kurset gjennomføres i starten av høstsemesteret hvert år.

Bli studieporteføljetillitsvalgt! 

Dersom du ønsker å bli tillitsvalgt på ditt institutt, fakultet eller på institusjonsnivå kan du ta kontakt med primærkontakt for tillitsvalgte på ditt fakultet eller utdanningsansvarlig i StOr.

Å være tillitsvalgt gir deg en fantastisk arena for nettverksbygging, samtidig som det kan være tungen på vektskålen når du skal søke jobb!
Jakob Meyer Vevatne
Leder av StOr

I StOrs håndbok for tillitsvalgte får du en presis og grunnleggende introdukjon til hva tillitsvalgt rollen innebærer!